A rizottó az egyik legváltozatosabb étel, amit úgy kombinálsz ahogy csak szeretnél. Feldobhatod friss, szezonális alapanyagokkal – itt a spárga szezon! – vagy tradicionális olasz verzióit is elkészítheted, biztosan mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Most egy gombás, extrán parmezános változatot hoztam nektek. Jó étvágyat!
#protipprecept #karanténrecept
Hozzávalók (4 személyre):
- 75 g vaj
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 100 g shiitake gomba
- 250 g kerekszemű rizs
- 2 dl fehérbor
- 5 dl alaplé
- 150 g parmezán
- opcionális fűszerek
Elkészítés
- Egy nagyobb fazékban vajon üvegesre pároljuk a felaprított vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra darabolt shiitake gombát.
#KaranTipp: bármilyen gombát választhatsz, a lényeg friss legyen/ szárazra kiolvasztott.
- Ha a gomba is megpárolódott, mehet hozzá a fehérbor, a rizs és az alaplé. Megsózzuk, megborsozzuk, és csak annyi dolgunk van, hogy alacsony lángon kb.15-20 percig fedő alatt készre pároljuk.
#protipp: kísérletezz többször minőségibb bor hozzáadásával ételeidhez.
#KaranTipp: nálunk sincs mindig itthon hagyományosan főzött alaplé, egyszerűen dobj egy zöldségkockát az ételbe és öntsd fel a kellő mennyiségű vízzel.
- Ezután a forró rizottóhoz hozzáadjuk a parmezánt és amikor beleolvadt, elérte a ragacsos állagot, tálalhatjuk is.
Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!