Pizza napoletana

2020/05/27. - írta: Néhány összetevő

Elhoztam nektek egy alap pizzát, amit bármikor, bárhol meg tudok enni.

Sok gyakorlás és nektek is sikerülni fog az elkészítése! Soha többé nem kívánjátok majd a mirelit verziókat.

Ha szépen megkeltek és ki is nyújtottad az itt megtalálható recept alapján elkészített pizzatésztákat, nincs más hátra, minthogy mindent rápakolj amit csak szeretsz! 

2562f8d7-4ce6-46b0-bb59-a3bd1c45e70d.JPG

#protipprecept 

Hozzávalók (2 pizzához):

  • pizzatészta 2 pizzához
  • 1 db paradicsomkonzerv (egész)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom
  • 200 g friss mozzarella
  • friss bazsalikom

 Elkészítés

  • Első körben készítsük el a paradicsomszószt. Legfinomabb úgy lesz, ha kézzel összenyomkodjuk a paradicsomkonzervet (hidd el más íze lesz, mintha a püréből készítetted volna!) és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, apróra szeletelt bazsalikomot, csipet sót. Pár percig hagyd összeérni az ízeket.
  • Majd egyszerűen csak tedd a feltéteket a pizzára: szósz -> szeletelt friss mozzarella -> bazsalikomlevelek.
  • Nincs más hátra, mint 250-300 fokos előmelegített sütőben, 5 perc alatt készre sütjük.

#protipp: gőzzel süsd, tegyél egy tálba vizet a sütő aljára így érheted el a tökéletes állagot

 abbac72d-1314-4009-bda2-969395bc56df.JPG

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: vega

Pizzatészta

2020/05/27. - írta: Néhány összetevő

Hozzávalók (2 pizzához):

Tészta

  • 30 dkg liszt
  • 9 g só
  • 2 g friss élesztő
  • 2 dl víz
  • 2 ek olívaolaj

12e0ad54-9afd-477d-8471-b479e36e2da1.JPG

Elkészítés

  • Keverd össze külön-külön a száraz (liszt, só) és nedves (élesztő, víz, olaj) összetevőket.
  • Ha elelegyedett az élesztő is, a keverék mehet a liszthez.
  • Ezután dagasztani kell 15 percig, mehet géppel vagy kézzel is.
  • Majd 1 órán keresztül pihentetni kell. Tedd olajjal kikent tálba és nedves konyharuhával fedd le, így könnyebb lesz kezelni és nem lesz kérges!
  • Majd ha letelt az idő, 2 részre bontjuk és további - minimum - 4 órát kelesztjük.
  • Felhasználáskor óvatosan, kevés mozdulattal kinyújtjuk, a közepéről a széle felé igazgatjuk – így lesz levegős a széle.

 

Címkék: alapanyag

Paradicsomos húsgolyó válogatósoknak

2020/05/24. - írta: Néhány összetevő

Ez az első, kicsit összetettebb recept itt a blogon, azonban tökéletes alternatíva egy családi főzésre gyerekekkel vagy akár egy romantikus hétvégi programnak. Hisz ki ne szeretné a húsgolyót, a paradicsomot, és a tésztát? Na ugye!

Ha összeszámolod így is 10 féle összetevőből megúszod, és ne ijedj meg, minden háztartásban megtalálható alapanyagokra lesz szükséged.

d8a2f05f-02f6-46e4-8833-9be5de3fe426.JPG

 #protipprecept 

Hozzávalók (4 személyre):

Húsgolyóhoz

  • 1 kg darált hús
  • 3 szelet kenyér – kb. 250 g
  • 2 db tojás
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek reszelt kemény sajt – pl. parmezán
  • fűszerek

Szószhoz

  • 2 db paradicsomkonzerv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • fűszerek

+ 500 g spagetti

Elkészítés

  • Egy lábosban párold üvegesre a felaprított vöröshagymát, fokhagymát a babérlevéllel együtt. Majd öntsd hozzá a paradicsomkonzerveket és alacsony lángon, kb egy óráig főzd. Ezalatt elkészülnek a húsgolyók is.

 

  • Mindenek előtt fontos, hogy áztasd be a kenyeret. Lehet tejbe – gyorsabban puhul – vagy vízbe, az ízén nem változtat, de a gyúrható állag miatt szükséges.

#protipp: tökéletes alkalom felhasználni a maradék, kissé megszikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit!

 

  • Gyúrj össze minden húsgolyóhoz szükséges alapanyagot (fokhagymát zúzd össze!) és ízesítsd sóval, borssal, illetve bármilyen neked tetsző fűszerrel – én majoránnát is nagyon szeretek hozzáadni.

 

  • Formázz apró golyókat a masszából, majd kevés olajon pirítsd le őket.

 

  • Ha minden elkészült, tedd fel főni a tésztát és ezalatt rotyogtasd össze a húsgolyókat a szósszal.

 

  • Nincs más hátra, mint jól összeforgatni a szószt és a tésztát, ezután tálalható is!

da005563-7154-42c7-9b07-cfd997bf0201.JPG

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: húsos

Tökéletes rosé kacsamell, édesburgonyás salátával

2020/05/15. - írta: Néhány összetevő

Végre itt a hétvége és megint van időd, hogy egy különlegesebb ebéddel lepd meg a családot?

De nem mozogsz otthonosan a konyhában? Nem gond, hisz ez a recept Neked is szól!

 3fb0f4df-e511-4788-9e1a-11b440476319.JPG

#protipprecept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db kacsamell
  • 1 db édesburgonya
  • 250 g madársaláta
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 citrom
  • 1 fürt szőlő
  • fűszerek ízlés szerint

Elkészítés

  • Első lépésként az apró kockára vágott sózott, borsozott édesburgonyát egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk és sütőben 200 fokon kb 15 perc alatt megsütjük. Ha nem szereted a héját, természetesen pucold meg előtte.

 

  • Amíg sül az édesburgonya megmossunk a salátát, szőlőt, felszeleteljük a lilahagymát és egy nagyobb salátás tálban összekeverjük.

 

  • Következő lépésként a kacsamelleket előkészítjük, és mindkét oldalon megsózzuk, megborsozzuk.

#protipp: az előkészítés során irdald be a bőrt 2 centinként úgy, hogy a húst már ne érintsd

 

  • Ezután egy serpenyőben kevés felhevített olívaolajon, alacsony fokozaton, oldalanként 10-10 percig süsd a kacsamelleket.

 

  • Amíg a húst pihentetjük, összeállítjuk a salátát. Az elkészült édesburgonyát is a salátához adjuk és semmi mást nem teszünk rá csak frissen facsart citromlevet és pár csepp olívaolajat.

Már csak a tálalás van vissza! Most kreatív hangulatomban voltam.:)

f4cd4671-0e1d-4eaa-a141-ad2d51d1b5ae.JPG

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: húsos

Szupergyors, krémes zöldborsófőzelék

2020/05/12. - írta: Néhány összetevő

Összeszorul a gyomrod ha a főzelék szót meghallod? Ideje véget vetni ennek! Hoztam nektek egy olyan receptet amit érdemes kipróbálni, hogy elűzzük a menzás emlékeket.

Rá fogsz jönni, mennyi íz és fantázia rejlik ezekben a fogásokban. De ennél már csak az jobb, hogy mindez kb. 25 percedbe telik összesen!

8152b8e2-71ff-432c-a206-0556cb742f1f.JPG

#protipprecept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g zöldborsó
  • 1 tk liszt
  • fél ek kristálycukor
  • 300 ml víz
  • 100 g vaj
  • opcionális fűszerek

Elkészítés

  • A borsót (lehet fagyott is) egy lábosban felöntjük a 300 ml vízzel és 4 percig forraljuk.

 

  • A borsó egyik felét külön vesszük, és vajon 2-3 percig pároljuk.

 

  • Ezalatt a másik felét a főzővízzel együtt leturmixoljuk krémesre, majd hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük.

 

  • Ha minden kész, a két részt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kevés cukrot - hogy kiemeljük az ízeket - és összeforraljuk. Nagyjából 5 perc alatt el is érjük a kívánt állagot.

 2d091fd0-9383-43af-ab1c-8db42a87868f.JPG

A végeredmény igazán nem emlékeztet a rántott, habart, furcsán darabos társaira! Egy szuperzöld, krémes verziót kóstolhatunk meg, modern kivitelezésben.

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: vega

Shiitake gombás parmezán-rizottó

2020/05/10. - írta: Néhány összetevő

Későn kelőknek a tökéletes recept, hogy egy gyors, isteni finom ebéddel lepjék meg családtagjaikat.

A rizottó az egyik legváltozatosabb étel, amit úgy kombinálsz ahogy csak szeretnél. Feldobhatod friss, szezonális alapanyagokkal – itt a spárga szezon! – vagy tradicionális olasz verzióit is elkészítheted, biztosan mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Most egy gombás, extrán parmezános változatot hoztam nektek. Jó étvágyat!

cc40d87a-c665-4f48-bf39-69b45247af4c.JPG

#protipprecept  #karanténrecept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 75 g vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 100 g shiitake gomba
  • 250 g kerekszemű rizs
  • 2 dl fehérbor
  • 5 dl alaplé
  • 150 g parmezán
  • opcionális fűszerek

Elkészítés

  • Egy nagyobb fazékban vajon üvegesre pároljuk a felaprított vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra darabolt shiitake gombát.

#KaranTipp: bármilyen gombát választhatsz, a lényeg friss legyen/ szárazra kiolvasztott.

  • Ha a gomba is megpárolódott, mehet hozzá a fehérbor, a rizs és az alaplé. Megsózzuk, megborsozzuk, és csak annyi dolgunk van, hogy alacsony lángon kb.15-20 percig fedő alatt készre pároljuk.

#protipp: kísérletezz többször minőségibb bor hozzáadásával ételeidhez.

#KaranTipp: nálunk sincs mindig itthon hagyományosan főzött alaplé, egyszerűen dobj egy zöldségkockát az ételbe és öntsd fel a kellő mennyiségű vízzel.

  • Ezután a forró rizottóhoz hozzáadjuk a parmezánt és amikor beleolvadt, elérte a ragacsos állagot, tálalhatjuk is.

 94133582-d6b1-4404-8927-a7cc2234e769.JPG

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: vega

BLT extra

2020/05/07. - írta: Néhány összetevő

BLT = bacon, lettuce, tomato = szalonna, saláta, paradicsom.

Ez a sokak által ismert szendvics… igen ez egy szendvics és miért van róla külön bejegyzés? - mert életem egyik legextrásabb szendója, amióta rájöttem hogyan készítsem el a saját ízlésem szerint. Fogadjátok sok szeretettel!

0b0fae7a-26da-4e54-a329-9f46bafd968b.JPG

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db buci/zsemle/ 8 szelet kenyér
  • 1 csomag feketeerdei sonka
  • 2 db paradicsom
  • 4 levél jégsaláta
  • majonéz + dijoni mustár

Teljesen megértem ha még mindig nem látjátok, miben is különbözik a hagyományos BLT-től. Csak egy magyarázat létezik: kóstoljátok meg!

Elkészítés

  • Vágd félbe a bucit, az alját kend meg majonézzel, a tetejét pedig egy késhegynyi dijoni mustárral. Fontos, hogy dijoni legyen, kell hozzá a pikáns íz.

 

  • A feketeerdei sonkaszeletekről vágd le a zsíros részt és 200 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 10 perc alatt készíts belőle bacon ropogósokat.

 

  • Nincs más hátra, mint megmosni a zöldségeket és felszeletelni.

 

  • Végezetül pedig állítsd össze a szendvicset: saláta, paradicsom, bacon sorrendben rétegezd a bucikba a hozzávalókat.

Ugye, hogy micsoda ízvilágot alkotnak így együtt?

1e5c5af4-c76d-4294-9bb4-53e567c55e1e.JPG

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: húsos

Tavaszi hagymakrémleves

2020/05/03. - írta: Néhány összetevő

Ha tavasz akkor a hagymafélék is méltán előtérbe kerülnek, így ebben a receptben rögtön 3 fajtát is felhasználunk biztos, ami biztos.

Egy laktató krémleves akár egy könnyed ebéd fő fogásaként is megállja a helyét, pár szelet pirítóssal kiegészítve. Néhány összetevő kell hozzá + 30 perc alatt kész is vagy, hogy pihentetőbb dolgokra is legyen időd a főzés mellett.

69ad7989-7d0c-4230-903e-6542eab4392b.JPG

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 db póréhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl fehérbor
  • 1 liter alaplé
  • 1 közepes méretű édesburgonya
  • fűszerek ízlés szerint

Elkészítés

  • Egy nagyobb fazékban zsiradékot hevítünk (vaj/olaj/zsír) és üvegesre pároljuk a hagymákat.

 

  • Hozzáadjuk a fehérbort, és pár percig hevítjük közepes lángon, amíg az alkoholtartalom elillan.

 

  • Jöhet bele az alaplé, a fűszerek és a kockára vágott édesburgonya, kb 20 perc alatt készre főzzük.

 

  • Ha megpuhult a burgonya, összeturmixoljuk a levest, majd hozzáöntjük a tejszínt, és további 2 percig forraljuk.

 

Tálald fokhagymás pirítóssal, vagy krutonokkal és szuper laktató lesz!

a20cf5b8-a122-47cb-a138-4ac9996d3e56.JPG

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: vega

Shakshouka a közel-kelet lecsója

2020/04/25. - írta: Néhány összetevő

Ez a bejegyzés bizony a shakshoukáról fog szólni, a közel-keleti ízvilág tökéletes megtestesítőjéről.

Sokan emlegetik izraeli lecsóként is, de ne tévesszen meg, egy valóban laktató, mégis könnyed alapvetően reggeli fogásról van szó, amely kiváló ebédre, illetve akár egy romantikus karanténvacsira egyaránt.

0bcdb75a-a555-4d74-88d0-10c5360f6453.JPG

#protipprecept  #karanténrecept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db tojás
  • 6 db kápia paprika
  • 8 db paradicsom + 2 ek. paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: római kömény, pirospaprika, só, bors

aade9ac7-f36f-4e4f-a66f-aa14ccd55025.JPG

Elkészítés

  • Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk és párolni kezdjük a felvágott vöröshagymát és megroppantott fokhagymát.

 

  • Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a kockára vágott paradicsomot + a paradicsompürét és félig puhára pároljuk.

#KaranTipp: használj nyugodtan kaliforniai paprikát és paradicsomkonzervet, így könnyebben beszerezhető és egyszerűbb alapanyagokkal dolgozhatsz  

  • Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk 1 teáskanál római köménnyel és ugyan ennyi pirospaprikával, majd alacsony lángon kb. 15 percig főzzük.

#protipp: próbáld ki többször a római köményt és varázsolj új ízvilágot a mindennapjaidba

  • Ezután mélyedéseket formázunk, ahova beleütjük a tojásokat, és fedő alatt készre főzzük, amíg a tojások el nem nyerik a kívánt állagot.

 

Elfogyasztáshoz válassz hozzá pár szelet fehér kenyeret és szórd meg petrezselyemmel!

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: vega

Pestos tejszínes tészta

2020/04/20. - írta: Néhány összetevő

Mostanában felmerült benned, hogy átvállald a főzés feladatát a ház szakácsától/szakácsnőjétől és készíts valami finom, de egyszerű vacsorát? Ez a te napod, hiszen pont itt van egy számodra tökéletes recept!

Szupergyors, körülbelül 15 perces (előkészítéssel együtt!) elfoglaltság. Bónuszként, ma ennyivel kevesebbet kell azon gondolkodni mivel töltsd karantén perceidet. 

1bf9a02d-9c12-4f5e-a4e7-f204ceaaa24c.JPG

#protipprecept

Hozzávalók (2 személyre):

  • 250 g penne
  • 4 teáskanál pesto
  • 200 ml főzőtejszín
  • 50 g reszelt parmezán
  • opcionális fűszerek

Elkészítés

  • A tésztát sós vízben ízlés szerint megfőzzük, ezalatt el is készítjük hozzá a szószt.

 

  • A tejszínt és a pestot összeforraljuk sűrűsödésig és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

 #protipp: a pestohoz találtok instagramon receptet, de kevés szószok egyike amiből a bolti is épp olyan finom tud lenni, ha megfelelő minőségűt választunk.

  • Miután elkészült a tészta összeforgatjuk a szósszal, és amikor még forró hozzákeverjük a parmezánt.

A felével ennyi idő alatt kész is leszel, amíg ez a cikket olvastad! 

061bf710-9d59-4fd0-9bfc-af8135d1048c.JPG

Exkluzív tartalmakért kövessetek Instagramon is!

Címkék: vega